-->

Sabtu, Ogos 02, 2008

Pernahkah?

Pernahkan anda mengalami situasi di mana suatu ketika anda terasa begitu sunyi dan memerlukan seseorang untuk berbicara tetapi tiada siapa yang dapat anda hubungi atau orang yang anda hubungi hanya menyepikan diri?

Pernahkah anda terasa yang diri anda hanyalah sekadar sandaran tempat teman-teman, handai taulan melepaskan sepi dan bosan, mengadu duka dan susah, meluah keliru dan resah dan akan dihubungi hanya apabila diperlukan? Saya telah melalui situasi ini berulangkali...dan ada kalanya merasakan betapa teganya mereka memperlakukan saya demikian rupa. Saya cuba menjadi pendengar yang setia. Cuba menjadi pengimbang yang neutral, bercakap tentang realiti bkn mimpi.

Kdg2 saya rasa mcm ntah apa2 je diaorg buat kat saya ni. Waktu ada masaalah, hari2 menjengah di muka pintu. Ketika perasaannya gundah, siang malam smsnya berlumba-lumba masuk ke inbox saya. Saya tanpa jemu akan mendengar segala cerita, membaca segala luahan diorang,akan menjawb dengan pujukan, dgn nasihat yg entah diterima entahkan tidak. Tapi biasanya kalau jawapan dan nasihat manis yang saya berikan, mereka akan rancak membalas. Sebaliknya jika jawapan dan nasihat pahit yang saya hulurkan, mereka hanya akan membalas dgn 'ermmm', 'ntahlah' dan ada masanya terus hilang berminggu-minggu malah berbulan2 tanpa dikesan.

Apa sebenanrnya yang mereka mahu daripada saya agaknya? Mereka mahu saya becakap ttg sst yg mereka suka dengar? Kata2 indah yg mampu membuat mereka tersenyum dan menggantung harapan meskipun dusta? Maaflah! Dalam mimpi saja ya! Saya bukan jenis manusia yg begitu!

Mengadulah apa saja dengan saya, saya dengar. Luahkanlah apa saja pada saya, saya sanggup luangkan masa. Berceritalah apa saja dengan saya, saya boleh berkongsi tangis dan tawa bersama.

Kadang2 saya tersenyum sendiri. Walaupun ada masanya saya amat merindui ssorg yg karib dalam hidup saya, saya takkan menggangu mereka kerana saya tahu mereka sedang bahagia. Tetapi setelah berbulan2. jika saya menerima sms daripadanya; sebelum membaca sms tersebut saya sudah boleh enduga...OooOooOoo...mesti ada sesuatu yang tak kena!

Begitulah realiti yang telah sering saya lalui. Tapi saya sedar...kita harus memperjuangkan kehidupan kita sendiri, tanpa mengharapkan sesiapa menemani...kerana akhirnya nanti, kita akan tetap bersendirian di kamar sepi...kotak persegi yg gelap tanpa teman di sisi...

Nota: Ada teman-teman yang bertanya...kenapa kau tak pernah luahkan perasaan kau pada kami? Aku tak pernah mendengar kau merungut atau mengadu apa-apa! Jawapan saya, "Saya ada medium saya sendiri untuk meluahkannya." :)

2 ulasan:

  1. brie harap brie bkn salah seorang drpd 'orang2' itu...

    BalasPadam
  2. Tidak nak...Brie bukan salah seorang drpd 'orang-orang' yang mama maksudkan :)

    BalasPadam

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~