-->

Sabtu, Disember 04, 2010

Doa Ketika Turun Hujan


Sekarang kebetulan musim hujan @ musim tengkujuh. Cerita banjir di sana sini. Ada yang merungut, ada yang berpesta. Cerita duka akibat hujan tidak berpenghujung. Namun apapun bencana yang dibawa oleh hujan, semua itu adalah ujian daripada Allah yang mesti kita terima dengan redha. Bila kemarau, riuh suara di sana sini merungut panas, tak tahan...berebut membeli kipas, memasang penghawa dingin. Kita lupa...ini hanya baru panas di pentas dunia. Berkipaslah...ber air condlah... di sana nanti penghawa dingin dan kipas apakah yang mampu menyejukkan kita? Kita sentiasa mahukan cuaca yang sedap dan selesa tubuh kita menerima. Tapi selalukah atau pernahkan kita bersyukur apabila Allah menurunkan rahmatNya? Bila panas, sambil berkipas bibir mengeluh...panasnya cuaca...tak tahan! Bila hujan, mendongak ke langit merungut juga...Alamak hujanlah pula! Lupakah diri kita ini siapa? Kita ini cuma HAMBA! Jadi...belajarlah bersyukur pada segala pemberianNya.

Jadi, ketika hujan mula turun...marilah kita berdoa kerana hujan itu adalah rahmat. Bukankah hujan itu sumber air yang amat penting dalam kehidupan setiap mahkluk yang bernyawa? Dan mungkin ada diantara kita yang tidak mengetahui atau tidak menyedari  bahawa waktu ketika hujan mula turun itu adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa.


Kami meriwayatkan dalam Shahih al-Bukhari (Kitab al-Istisqa`, Bab Ma Yuqalu Idza Amtharat, 2/518, no. 1032) dari Aisyah Radhiallahu ‘anhu,


أّنَّ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا رَأَى الْمَطَرَ، قَالَ: اللهم صَيِّبًا نَافِعًا.
"Bahwa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam jika melihat hujan, maka beliau berucap : 'Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat'." 
 
Kami meriwayatkan dalam Sunan Ibnu Majah, bahwa beliau mengucapkan :


اللهم صَيِّبًا نَافِعًا، مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلاَثًا.
"Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat," sebanyak dua atau tiga kali.

Asy-Syafi'i ٌRahimahullah meriwayatkan dalam al-Umm dengan sanadnya sebuah hadits mursal dari Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda :


اُطْلُبُوا اسْتِجَابَةَ الدُّعَاءِ عِنْدَ اِلْتِقَاءِ الْجُيُوْشِ، وَإِقَامَةِ الصَّلاَةِ، وَنُزُوْلِ الْغَيْثِ.
"Carilah terkabulnya doa pada saat bertemunya dua pasukan, saat shalat didirikan, dan saat turun hujan."(Hasan. Telah disebutkan sebelumnya pada no. 117). 
 
Asy-Syafi'i berkata, "Aku telah mendapati banyak orang yang mencari terkabulnya doa pada saat turun hujan dan pada saat shalat didirikan."

Catatan: Marilah kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~