-->

Selasa, Oktober 04, 2011

Namewee?

Siapa tu? Apa tu? Orang ke barang? Tak kenal! Tak tau! Tak tau! Tak tau! Tak ingin nak kenal tak kuasa nak ambil tau ok?

Sederhana Itu Lebih Indah...

Tujuan entri ini bukanlah untuk mengumpat atau mengutuk sesiapa. Ia hanyalah sekadar pandangan peribadi setelah membaca pelbagai pro dan kontra tentang perkahwinan Norman dan Memey yang ditaja dengan nilaian RM12 juta.

Saya tidak salahkan Norman, tidak juga Memey. Siapa yang tidak mahu ditaja? Namun sebagai pasangan yang ditaja, Norman dan Memey seharusnya meminta hak untuk bersuara dengan beberapa syarat yang juga harus dihormati oleh penaja. Atau pasangan itu memang tidak diberi hak untuk mengemukakan pendapat sekadar angguk dan mengiyakan sahaja?

Pasangan itu orang Melayu dan beragama Islam. Itulah isunya di sini. Saya bukan mahu berlagak alim atau murni. Namun acara itu akan menjadi lebih santun dan harmoni jika ia berteraskan akar agama dan budaya. Jika ikhlas penajaannya untuk membuka mata masyarakat dunia kepada budaya negara, kenapa harus bergaun hingga menampakkan lutut? Bukankah manis dengan berbaju kurung atau berkebaya bukanlah nampak lebih sopan? Jika pun ingin menaja gaun pengantin, perlukah yang mendedahkan aurat? Sedangkan gaun pengantin Kate Middleton jauh lebih sopan dari itu.

Tak perlulah ada pengiring-pengiring, kalau nak juga apa salahnya yang berpakaian sopan berbudaya, tak perlulah dedah sini dedah sana. Mengenai lagu pula, kenapa tidak diringi dengan lagu-lagu tradisional? keroncong atau dondang sayang misalnya. Kenapa pula choir yang memang bukan lazimnya mengiringi mempelai yang berumbikan sambal belacan?

Tapi begitulah! Bangsa kita ni kebanyakannya 'penurut' dan 'patuh' tanpa sebab. Selain menyediakan batang tubuh untuk disponsor, ia juga memerlukan bijaksana. Saling memberi dan menerima. Aset pasangan adalah kontroversi dana 'glamour'. Jika penaja mahu menumpang semangkuk atau mengambil kesempatan menangguk di air keruh, janganlah beri mereka kebebasan mutlak untuk memperguna. Perlu bijak juga mempergunakan mereka demi prinsip manusia beragama dan berbudaya.

Jika penajaan ditarik balik kerana banyak songeh? Apalah sangat kan? Tanpa penaja majlis berlangsung juga. Biar sederhana namun disitulah letak keberkatannya. Jika hanya gah pada nilai dan harga tapi prinsip dan maruah terlepas dari ikatan...apalah sangat 'gaun yang baru keluar dari mesin basuh' bak kata chef Wan itu hendak dibangga-banggakan?

Semoga peristiwa ini menjadi teladan kepada sesiapa saja yang mahu mengadakan wedding of the year. Usah asing dan campakkan agama dan budaya apabila melihat kilauan indah permata tajaan. Jangan sekali-kali lupa di mana langit di mana bumi, di mana maruah di mana megah. Bukan itu nilaian diri kita sebagai manusia.

Walau apapun...doa saya agar pasangan ini bahagia ke akhir hayat mereka. Tiada manusia yang sempurna. Belajarlah daripada kesilapan kita juga dari kesilapan orang lain. Barangkali ada hikmah disebalik segala yang khilaf.

Dengarnya pakaian pengantin tajaan itu akan di pamerkan di Muzium Negara. Adoilahai... apa barang???

p/s: Sekali lagi...bukan mengumpat, sekadar pendapat ;)

Elak Sakit Jantung - Hindari Minuman Berais !!

MINUM AIR KETIKA PERUT KOSONG

Amalan popular di Jepun hari ini ialah minum air dengan serta-merta selepas bangun dari tidur setiap pagi. Di samping itu, ujian saintifik telah membuktikan nilainya. Kami menyiarkan di bawah penerangan penggunaan air untuk para pembaca kami. Bagi penyakit lama dan serius serta penyakit moden rawatan air telah didapati berjaya oleh masyarakat Jepun perubatan sebagai ubat 100% untuk penyakit berikut:

Penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan yang berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah-muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, hidung telinga dan penyakit tekak.

CARA :

1. Seperti yang anda bangun pada waktu pagi sebelum memberus gigi, minum 4 x 160ml gelas air
2. Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit
3 .. Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4. Selepas 15 minit sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam jangan makan atau minum apa-apa selama 2 jam
5. Orang-orang yang sudah tua atau sakit dan tidak dapat minum 4 gelas air pada awal boleh bermula dengan mengambil sedikit air dan secara beransur-ansur meningkat hingga 4 gelas sehari.
6. Kaedah rawatan di atas akan menyembuhkan penyakit yang sakit dan lain-lain boleh menikmati kehidupan yang sihat.

Senarai berikut memberikan bilangan hari rawatan yang diperlukan untuk menyembuhkan / mengawal / mengurangkan penyakit utama:

1. Tekanan Darah Tinggi (30 hari)
2. Gastrik (10 hari)
3. Diabetes (30 hari)
4. Sembelit (10 hari)
5. Kanser (180 hari)
6. TB (90 hari)
7. Pesakit artritis perlu mengikut rawatan di atas hanya untuk 3 hari pada minggu 1, dan mulai minggu 2 - harian ..

Kaedah rawatan ini tidak mempunyai kesan sampingan, namun pada permulaan rawatan anda mungkin perlu kencing beberapa kali.

Adalah lebih baik jika kita terus ini dan menjadikan prosedur ini kerana kerja-kerja rutin dalam kehidupan kita. Meminum pula dari air dan Kekal sihat dan aktif.

Ini menjadikan rasa .. Cina dan Jepun minum teh panas dengan makanan mereka .. bukannya air sejuk. Mungkin tiba masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan! Tiada apa-apa jua kehilangan, segala-galanya untuk mendapat ...

Bagi mereka yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat terpakai kepada anda.
Ia adalah bagus untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walau bagaimanapun, air sejuk akan menguatkan bahan berminyak yang anda baru sahaja dimakan. Ia akan melambatkan pencernaan.

Setelah ini 'enapcemar' bertindak balas dengan asid, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine.
Tidak lama lagi, ini akan bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser.Cara terbaik adalah untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.

Ambil perhatian yang serius mengenai serangan jantung:

. Wanita perlu tahu bahawa tidak setiap gejala serangan jantung akan menjadi sebelah kiri dada,
· Pengidap menyedari kesakitan yang teramat sangat pada garis rahang.

Anda mungkin tidak pernah merasa sakit dada semasa serangan jantung.

Loya dan berpeluh berlebihan juga tanda-tanda lazim.

60% daripada orang-orang yang mempunyai serangan jantung ketika sedang tidur dan tidak bangun.

. Sakit di rahang boleh bangun dari tidur yang kukuh. Mari, berhati-hati dan sedar.Lebih banyak kita tahu, peluang yang lebih baik kita boleh hidup ...


ARTIKEL ASAL : http://www.wix.com/im_possible/biodisc#!__the-secret

Terjemahan bebas oleh Google Translator

Sumber: http://penembak-tepat.blogspot.com/
.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~