-->

Rabu, Januari 26, 2011

Jering

Tangkai jering. Memang ramai yang tahu apa ertinya peribahasa tangkai jering kan? Maknanya kedekut! Tapi mungkin ramai yang tidak tahu bagaimana rupanya pokok jering dan buah jering. Tidak tahu mengapa ia dikaitkan dengan sikap orang yang kedekut. Orang kedekut memang susah hendak mendapatkan apa saja daripadanya. Liat dan keras hati serta kurang belas kasihan. Kaitannya dengan jering? Pokok jering lazimnya tinggi. Tangkainya liat dan memang agak susah untuk dipisahkan dari batangnya. Kalau menggunakan galah memang jenuhlah memulas  sebelum tangkainya putus dari dahannya. Itulah sebabnya ia digunakan sebagai perbandingan dengan sikap manusia.

Jering memang sedap dibuat ulam (bagi yang menggemari) tidak kira ketika masih muda dan lembut atau sesudah tua dan keras. Selalunya buah jering yang sudah keras di 'tanam' untuk lebih menyedapkan lagi rasanya. Buah jering yang telah dikupas itu, di tanam di dalam tanah tidak kira di dalam pastu atau bekas berisi tanah atau di atas tanah biasa. Setelah dibiarkan beberapa hari, ia akan bercambah dan berwarna kehijau-hijau. Buah jering itu bolehlah diambil mengikut keperluan samada untuk dijadikan ulam atau untuk di buat perencah masakan. Bagi orang tua yang sudah tidak bergigi, selalunya jering itu akan ditumbuk dulu sebelum dibuat ulam.

Jering juga sedap dibuat sambal. Digoreng kering dengan cili kering dan ikan bilis. Jering yang masih mudah memadai dibuang kulit nipisnya sebelum dicampurkan dalam masakan. Manakala jering yang sudah tua ditumbuk terlebih dahulu supaya naik rasa dan bau.
Amaran! Jika buang air kecil mahupun besar jangan lupa jirus banyak-banyak dan bersih-bersih agar baunya tidak semerbak ke seantero alam :p

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~