-->

Isnin, Oktober 10, 2011

Fenomena Bulan Bercincin.
Subhanallah! Indah sungguh fenomena ini. Bertuah kepada sesiapa saja yang berkesempatan menyaksikan sendiri kejadian ini. Fenomena Bulan di kelilingi cincin ini dikenali juga sebagai Fenomena Halo Moon atau  Ring around the moon.

Ia adalah merupakan lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena kesan optik yang menampilkan bentuk cincin di sekitar sumber cahaya. Biasanya kita lihat saat bulan purnama.

Pelangi dihasilkan apabila cahaya matahari dibiaskan melalui titisan air – kesan yang sama dihasilkan apabila cahaya bulan membiaskan melalui hablur ais.

Cincin yang mengelilingi bulan itu terjadi akibat refleksi/ pembiasan cahaya matahari  dari kristal ais di atmosfera atas yang terletak pada ketinggian 5-10 km di lapisan troposfera atas sekitar 5-10 km dari permukaan bumi. Hasil bentuk kristal ais dalam memfokus cahaya ke dalam cincin.

Pelangi dihasilkan apabila cahaya matahari dibiaskan melalui titisan air – kesan yang sama dihasilkan apabila cahaya bulan membiaskan melalui hablur ais.


Benarkah ini akan berlaku setelah fenomena Bulan cincin?

Beberapa tahun lepas, iaitu malam sebelum terjadinya Tsunami di liputan Lautan India , yang berdekatan dengan titik gempa di Acheh, telah berlaku kejadian seperti di bawah, iaitu Lingkaran Bulan, hampir bentuknya seperti di gambar diatas ini, dan lingkaran ini boleh dilihat di mana2 sahaja di selatan Asia , pada malam itu….

Sekiranya anda tidak percaya, anda boleh menghubungi rakan2 anda yang pernah berkhidmat dengan mana2 kapal, samada kapal TLDM, ataupun kapal2 dagang, pasti mereka mengingati peristiwa ini.

Pointnya di sini ialah, graviti bulan memainkan peranan untuk menyebabkan mental planet bumi supaya…, untuk melakukan proses “mengerak” pada garisan laluannya dengan lebih cepat dari kadar kelembapannya yang normal.

Hasilnya, kerak-kerak ini yang sepatutnya bakal bergerak lagi 2-3 bulan, tetapi dek bantuan bulan pada malam yang kebetulan sedang cukup bulat untuk memancarkan gravitinya, lalu proses “mengerak” tetiba berlaku dengan laju, dan maka…

terjadilah pelepasan tenaga di bawah laut, yang menyebabkan ombak dalam laut diangkat lalu terbinalah Tsunami. Ramai engineer kapal termasuk kapten menyaksikan peristiwa ini.

Lingkaran bulan merupakan tanda-tanda bagi manusia yang berakal, untuk mengenal pasti bencana yang bakal menimpa.

Juga dikatakan selepas fenomena ini pada esok siangnya, akan berlaku mendung yang panjang (sehingga melebihi 1 hari penuh), terjadinya pasir jerlus di daerah-daerah terpencil dan air terjun akan mengalir deras.

Selepas beberapa hari atau minggu kerang akan timbul di pantai-pantai peranginan. Juga diikuti dengan kehadiran binatang-binatang asing seperti dugong, makhluk-makhluk aneh laut (yang lain dari yang lain)

Langkah keselamatan:

Elakkan duduk bawah kipas siling
Elakkan mandi di air terjun dan kolam air panas
Elakkan mandi di tepi pantai
Elakkan berkunjung ke kawasan tanah mendap

Perkara ini akan bermula seawal selepas matahari terbit keesokan harinya,. Lazimnya sejarah yang sama pasti berulang  dengan kaedah lain tetapi dengan ciri-ciri yang sama…

Benar atau tidak hanya Allah Yang Maha Tahu.

Nota: Sesungguhnya Maha Besar Engkau Ya Allah...yang menciptakan segala kejadian alam yang Maha Hebat. Jadikanlah hambaMu ini seorang yang sentiasa memohon ampun dan bersyukur...

Sumber: Encik Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~