-->

Selasa, September 04, 2012

Kasih sayang ayah dan anak...


Suatu hari, seorang ayah balik dari kerjanya. Hari yang ke-29 Ramadhan. Ayah seorang penarik beca. Cepat-cepat dia membuka sepatunya apabila melihat raut wajah anaknya di pintu. Senyuman terukir di bibir anaknya.

Anaknya yang berusia 8 tahun siap sedia menanti di pintu. Itulah rutin anak perempuannya yang seorang itu. Jam sudah menunjukkan pukul 6.30 petang.

Anak: "Assalamualaikum..mari adik tolong letakkan kasut ayah dirak.." (sambil tangan kecilnya memaut lembut tangan ayahnya)

Ayah: "Waalaikumsalam..terima kasih. Comel anak ayah ni. Mari duduk sebelah ayah. Ayah nak berikan sesuatu."

Anak kecil itu duduk bersimpuh sebelah ayahnya. Ternanti- nanti apakah yang hendak diberikan oleh ayahnya. Ditatap wajah ayahnya. Wajah tua yang berada di hujung usia - 60 an. Nampak garis-garis kedutan, dengan kesan peluh keringat membasahi tepi dahi ke leher ayahnya. Cengkung pipi ayahnya. Cepat-cepat si anak kecil itu lapkan peluh ayahnya dengan lengan baju yang dipakainya. Ayah tersenyum selesa dengan reaksi anaknya.

Ayah: "Nah..ini untuk kamu. RM100. Hadiah kerana kamu berjaya khatam al-Quran sepanjang Ramadhan ini. Ini ayahkumpul sepanjang bulan puasa ini. Ayah cuma mampu berikan sebanyak ini, namun ayah percaya Allah pasti berikan lebih banyak untuk kamu. Kenapa Allah bagi banyak? Satu,sebab kamu rajin. Dua, sebab kamu comel sangat. :) "

Anak kecil itu tidak menerima huluran wang ayahnya. Diameminta izin masuk ke rumah sekejap untuk mengambilsesuatu. Kemudian datang tergesa-gesa menghadap ayahnya kembali dengan sesuatu di tangannya. Sepasang kasut.

Anak: "Ayah, ini untuk ayah. Selama 3 bulan saya kumpulkansebahagian besar duit makan yang ayah berikan setiap hari.Ini je termampu saya belikan untuk ayah. Kasut ayah tadi dah berlubang dan koyak. Kaki ayah luka-luka. Tapak kakiayah melecet-lecet. Terimalah ayah. Hadiah kecil dari saya."

Si ayah sebak. Menahan titisan air mata di kelopaknya.

Anak: "Ayah tak perlu berikan hadiah wang sebanyak itu.Wang itu simpanlah untuk kegunaan kita sekeluarga. Bagi saya, ayah adalah hadiah yang terbaik pernah saya ada. Ayah hadiah terbesar yang Allah bagi pada saya. Saya dah bersyukur adanya ayah."

Si kecil memeluk lembut tubuh ayahnya. Si ayah tidak mampu lagi menahan air mata yg bertakung. Akhirnya menitis jua dari sepasang mata yang uzur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~