-->

Khamis, Julai 21, 2011

Ramadan Hampir Muncul Di Ambang...

Ramadan sudah semakin hampir diambang. Setiap kali munculnya Ramadan saya sering saja bernostalgia. Bernostalgia tentang silam, tentang semalam. Setiap nostalgia itu berkait rapat dengan insan-insan yang telah pergi, yang tidak akan kembali lagi disisi. Walau separuh mati kita merindui namun tembok barzakh takkan mampu kita daki sebelum maut menjemput kita pergi.

Bapa saya sudah  duapuluh empat tahun mendahului. Begitu juga abang lang yang saya kasihi. Anak saudara saya sudah empatbelas tahun bersemadi. Jika dia masih hidup, tiga puluh tiga tahun usianya sekarang. Sama angka ketika abang lang saya menutup mata.Setiap daripada mereka memiliki cerita peribadi tersendiri antara kami. Perpisahan yang menimbulkan kesan terkilan, sesal dan sebal. Selalu membuat saya berfikir, alangkah bagusnya kalau saya mampu memenuhi segala permintaan, alangkah bertuahnya jika saya manfaatkan setiap kesempatan ketika kami masih bersama. Maka kami tidak perlu saling menyakiti, saling membungkam hati dan tidak puas hati sesama sendiri. Namun usia muda adalah usia di mana segala kesilapan luas terbentang dengan kemarahan dan ketidakpuasan hati bermaharaja lela di dalam jiwa.

Namun  satu perkara yang saya belajar daripada kematian, iaitu MEMAAFKAN. Kemaafan yang bebas berterbangan meninggalkan segala rasa marah, tersinggung dan kecil hati. Pada hari itu hati dan jiwa kita akan merasa lepas bebas daripada sebarang belenggu ketidakpuasan hati atau apa saja perasaan negatif yang menyelubungi perasaan kita terhadap mereka selama ini. Rasa yang tidak hanya berhenti di situ kerana sekian sekian hari sekian sekian minggu sekian sekian bulan lamanya kita akan memikirkan...alangkah baiknya jika saya lebih berlembut dan bertimbang rasa terhadap mereka. Betapa bagusnya jika saya lebih bersikap mulus tanpa prasangka.

Begitulah! Rasa terkilan tidak dapat memenuhi satu dua permintaan insan-insan yang telah pergi itu akan terus muncul, hilang dan muncul semula selama kita masih mengingati mereka. Semakin dekat mereka dengan kita semakin akrab rasa terkilan itu walaupun kita telah cuba sedaya upaya melayan dan bersikap baik terhadap mereka.

Namun dalam banyak banyak kehilangan, kehilangan ibunda tercintalah yag amat mengesankan!Ramadan lebih memilukan tanpa bonda. Diam tak diam sudah lima tahun bonda berhijrah. Sehingga hari ini saya tidak mampu mengungkap nostalgia bersamanya tanpa linangan airmata. Apatah lagi ibunda saya meninggal sehari sebelum munculnya Ramadan 2006. Nostalgia itu akan ulang berulang setiap tahun. Memori itu akan sentiasa menghulurkan tali sehinggalah ajal menjemput saya pergi.

Tahun lepas satu lagi kehilangan. Abang yang gila makan rendang tidak akan lagi bertemu pandang.  Tahun ini pula Ramadan akan sepi tanpa sms dan usikan anak saya Al...yg selalunya hampir setiap hari di bulan Ramadan rajin bertanya tentang juadah berbuka, bertanya mama masak apa. Bersahur apa dan pukul berapa. Tidak ada lagi yang rajin berpesan agar saya mengingatkan dan mengajak dia berpuasa sunat setiap isnin dan khamis. Mengingatkan dia tentang puasa sunat Muharram, Rejab dan Syaaban. Pastinya tidak juga ketinggalan berpuasa enam.

Anak yatim  piatu itu telah pun menuruti jejak ayah dan ibunya 49 hari yang lalu. Rindu dikalbu hanya Allah yang tahu.

Semoga roh-roh yang saya kasihi tenang bersemadi dalam kasih dan redha Illahi. Al-Fatehah...Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis je la apa nak tulis :p

.~Sebelum Mata Terpejam~ ©2006 - 2014. Hakcipta :rafikasastras~Sebelum Mata Terpejam~